Acasă Educație Anumiți profesori și elevi ar putea beneficia de bani de la stat...

Anumiți profesori și elevi ar putea beneficia de bani de la stat pentru a cumpăra cărți

Anumiți profesori și elevi din învățământul preuniversitar ar putea beneficia de fonduri de la autorități pentru achiziționarea de cărți și cărți electronice, potrivit unor proiecte legislative, relatează avocatnet.ro.

Două proiecte de acte normative, și anume Propunerea legislativă privind stimularea achiziţionării de cărţi şi cărţi în format electronic, necesare pentru elevi, în învăţământul preuniversitar și Propunerea legislativă privind stimularea achiziţionării de cărţi sau cărţi în format electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar, ce au fost înregistrate recent la Senat pentru dezbatere, prevăd acordarea de bani anumitor elevi și profesorilor pentru cumpărarea de cărți.

Mai exact, prima propunere legislativă stipulează acordarea unor bani elevilor din învățământul preuniversitar pentru achiziționarea de cărți, indiferent de formatul lor. Astfel, elevii absolvenți ai primului an de studiu de la începutul fiecărui ciclu școlar, adică cei ce finalizează clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a X-a, vor putea primi, la cerere, echivalentul în lei a 50 de euro pentru cumpărarea de cărți și cărți în format electronic.

Loading...

Al doilea proiect prevede acordarea, tot pentru achiziționarea de cărți, a unui suport financiar tuturor cadrelor didactice titulare sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar. Astfel, acestea ar putea primi de la stat echivalentul în lei a 100 de euro pentru cumpărarea unor cărți tipărite sau în format electronic.

În trecut, măsura acordării unor sume de bani profesorilor pentru achiziționarea unor cărți s-a mai aplicat în România, dar, în contextul crizei economice și a măsurilor de austeritate din 2010, s-a renunțat la aceasta.

În condițiile în care, potrivit statisticilor, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de cărți cumpărate, aplicarea măsurilor menționate anterior ar putea stimula tinerii să cumpere, cu ajutorul fondurilor pe care le-ar putea primi, cărți tipărite și electronice. Totodată, aceștia ar putea beneficia, în mod indirect, și de posibila acordare a unui suport financiar profesorilor, prin faptul că aceștia din urmă ar avea posibilitatea de a se pregati mai bine pentru activitatea didactică.

Pentru a se putea aplica, propunerile legislative au nevoie de aprobarea ambelor camere ale Parlamentului, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.

Loading...