Acasă Social Apare un nou ajutor de deces. Cine îl poate solicita și ce...

Apare un nou ajutor de deces. Cine îl poate solicita și ce acte trebuie să depună

Consiliul Economic şi Social a publicat, în data de 9 octombrie 2018, ultima variantă a proiectului noii legi a pensiilor care aduce schimbări la proiectul de act normativ pus în dezbatere publică în august de Ministerul Muncii.

Potrivit ultimei variante a proiectului noii legi a pensiilor, ajutorul de deces se va acorda şi în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului.

Concret, ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de un an, doi ani, respectiv până la împlinirea vârstei de trei ani – în cazul copilului cu handicap, sau în cazul decesului unui membru al familiei acesteia dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză a fost asigurată obligatoriu şi dacă raportul de muncă a fost suspendat.

Loading...

În accepţiunea acestei legi, se consideră membru de familie:

  • soţul, soţia;
  • părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi;
  • copiii proprii, adoptaţi, aflaţi în plasament familial, cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă-şi continuă studiile, până la absolvirea acestora, fără să depăşească vârsta de 26 de ani.
  • copiii, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate anterior.

Mai multe detalii aveți AICI.

Loading...