Acasă Educație Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ: 4.000 de posturi din învăţământ „vor fi...

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ: 4.000 de posturi din învăţământ „vor fi reduse”

1453015

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îi cere premierului Viorica Dăncilă să anuleze ordinul ministrului Educaţiei prin care 4.000 de posturi din învăţământ „vor fi reduse”, arătând că a fost emis fără consultarea sindicatelor reprezentative şi că „afectează grav stabilitatea relaţiilor de muncă”.

O delegaţie a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, formată din 25 de persoane, din cadrul Biroului Operativ şi Colegiului Naţional al Liderilor, a participat, miercuri, la discuţii cu secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale Florian Lixandru şi cu directorul general al Direcţiei de Buget Finanţe Patrimoniu şi Investiţii MEN, Mihai Păunică, potrivit unui comunicat de presă transmis de FSLI.

Federaţia noastră a cerut anularea de urgenţă a Ordinului 4884/2018, prin care 4 mii de posturi din unităţile de învăţământ vor fi reduse, precum şi remedierea problemelor apărute în programul de salarizare EDUSAL. Totodată, FSLI a înaintat astăzi (miercuri – n.r.) Guvernului României o adresă prin care solicită soluţii imediate privind remedierea acestei situaţii”, se arată în comunicat.

Loading...

În adresă se arată că ordinul respectiv a fost emis fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar, „ceea ce reprezintă o încălcare grosolană a celor mai elementare reguli de dialog social, dar şi o nesocotire a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar”, precum şi că acesta „afectează grav stabilitatea relaţiilor de muncă”.

FSLI a atenţionat Guvernul că, în cazul în care nu va interveni pentru anularea efectelor produse de aplicarea acestui ordin, federaţia va recurge la orice mijloc pentru blocarea acestuia.

Fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează anunţul făcut de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, care îi solicită premierului Viorica Dăncilă să blocheze aplicarea unui ordin al ministrului Educaţiei prin care 4.000 de angajaţi din învăţământ ar urma să fie concediaţi.

Am luat la cunoştinţă de declaraţie, dar nu are nicio legătură cu realitatea. E vorba de 4.000 de posturi care nu se creează, pentru care nu angajăm în continuare. Nu e cazul să pierdem personal didactic din învăţământ, în condiţiile în care numărul de posturi în sistemul de învăţământ preuniversitar este cu aproximativ 10 la sută mai mare decât numărul de angajaţi. Da, nu mai putem angaja 4.300 de noi oameni în sistem. Sistemul, da, are nevoie nu de 4.000, ci poate chiar de 10.000 de angajaţi în special didactic, auxiliar şi adminsitrativ, dar nu e cazul să-şi piardă cineva locul de muncă”, a spus Valentin Popa.

Valentin Popa susţine că sindicatele au fost consultate în această chestiune, dar că „asta nu înseamnă că ministerul trebuie să fie condus de sindicate”. 

Sursa: DIGI24

Loading...